Обнови Европа приветства Плана за биологично производство. Ползите от биологичното земеделие

...
Обнови Европа приветства Плана за биологично производство. Ползите от биологичното земеделие
Коментари Харесай

Атидже Вели: България има потенциал да се превърне във водещ производител на чисти храни

Обнови Европа приветства Плана за биологично произвеждане. 

Ползите от биологичното земеделие са многочислени и те са по едно и също време за хората и за природата. Това съобщи евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Атидже Вели в пленарната зала на Европарламента. Тя бе докладчик от името на групата „Обнови Европа“ по отчета на Комисията по земеделие и развиване на селските региони по отношение на Плана за деяние на Европейския съюз за развиване на биологичното произвеждане.

Докладът бе утвърден с впечатляващо болшинство – 611 гласа „за“, 14 „против“ и петима въздържали се. Най-голямата, най-влиятелната и влиятелна фермерска организация в Европа „Копа Кожека“(Copa Cogeca) изрази своята признателност към Атидже Вели за добре свършената от нея работа по отчета и за чудесното съдействие.

Факт е, че страните имат разнообразни изходни точки във връзка с каузи на биологично произвеждане, както и разнообразни климатични и географски особености. Това обуславя и нуждата от целеустремен метод, който да взема поради тези особености. Считам, че правенето на националните проекти за биологично произвеждане ще бъде добър инструмент за стимулиране на този вид земеделско произвеждане, само че те би трябвало да бъдат реалистични, финансово обезпечени, с ясно избрани цели и времеви рамки, и най-важното – следва да бъдат дейно прилагани, сподели Атидже Вели.

Движение за права и свободи от дълго време създаде идея за чисти храни и биологичното произвеждане, съзнавайки че това ще е извънредно удобно за земеделците и за развиването на селските региони, имайки поради изгодата за опазването на околната среда и по-високите приходи за фермерите, добави Вели, която е първият и единствен пълновръстен член на земеделската комисия в Екологичен потенциал от България.

Ето какво още съобщи Атидже Вели:

Земеделците също демонстрират интерес, само че имат потребност от поддръжка, унищожаване на административните тежести и опростяване на процедурата при узаконяването.

Българя има капацитета да се трансформира в една от водещите страни във връзка с производството на чисти храни, което от своя страна да подсигурява почтени приходи за земеделците. Крайно време е този капацитет на бъде развъртян, като страната ни си изготви дълготрайни визия и тактика, която да даде потребността предвидимост и поддръжка за бранша.

Важно да е да насърчаваме късите вериги за доставки на храни и да подтикваме консумирането на мести артикули, които дават отговор на високите европейски стандарти за качество. Движение за права и свободи работи дружно с фермерите в тази посока и приканваме ръководещите да се причислят към нашата идея в името на просперитета на българското земеделие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР